Thursday, December 31, 2009

Farzana 1 Tahun 8 Bulan

Allhamdulillah, my princess dan 1 tahun 8 bulan..akhir tahun ni..dah makin besar anak umi..makin bijak,nakal, cergas dan aktif..bulan ni allhamdulillah farzana sihat..paling2 pun selesema aje..

Pencapaian zana 1 tahun 8 bulan:-

1. Zana dah pandai makan pakai suda dan tangan sendiri..pegang sudu dah tak terbalik..boleh masuk mulut dengan baik..
2. Bertambah banyak words2 yang zana dah pandai sebut..paling suka fish..hehehe..
3. Dah pandai bukak seluar sendiri..cikgu taska yang bagitau umi sendiri pun tak perasan bila suruh farzana buka kat umah baru nampak..hehehe..pandai anak umi..
4. Semakin lincah dan cergas tak reti nak duduk diam..
5. Bulan ni farzana banyak ragam skit..asyik merengek je kekadang pastu boleh tahan kuat nangis..pastu tak nak orang lain pujuk nak umi jugak..kalu umi datang terus senyap anak umi..manja dia..
6. Dah pandai posing untuk ambik gambar..nak ambik gambar sendiri guna hp dan kamera digital pun ada..semua dia nak buat..sabo je la..pandai posing buat2 tido..macam2 gaya posing dia buat..


So, begitulah kisah farzana untuk tahun ni..tahun 2009 banyak peningkatan untuk farzana..dari mula pandai jalan sejak umur 1 tahun on 30/4/2009..dan sekarang dan pandai berlari..semoga anak umi sihat, cergas, bijak dan jadi anak yang soleh untuk tahun 2010..love u so much..

Gambar Farzana this months



post signature

Wednesday, December 30, 2009

Forum Pengguna PCN

Ari ni aku ke Forum Pengguna PCN..patutnye pergi ngan my bos tapi petang semalam dia message tak dapat pergi..ada keje lain..dah le tunggu driver punya lambat cakap kul 7.30 dekat kul 8.00 baru mai..sib baik sampai kat Hotel Best Western Seri Pacific 8.45 pagi..lum start..Hotel Best Western Seri Pacific dulu dikenali sebagai Hotel Pan Pacific..betul2 berdepan ngan The Mall, lame tak pi area sana biasa pergi time pesta buku je..

Jumpa le dengan ex-classmate masa ISE dulu shahrul dan fiza..seronok dok borak2..lame tak jumpa..

Forum Pengguna PCN ni dianjurkan oleh pihak MaMPU..untuk semua pengguna PCN kat putrajaya..ramai jugak la yang hadir aku dok ngan Fiza my ex-classmate..dia PTM kat MOH..bagus forum ni..dapat la tau pasal status projek terkini kat PCN, pasal persediaan utk IPv6, masalah penggunaan internet dan hasil kajian kepuasan pelanggan..

Tapi yang paling best aku dapat ilmu baru..bagus bila pergi forum2 macam ni..dapat buat technology update..kebanyakkan pengguna PCN hadapi masalah pengguna guna Ultrasurf(dulu kat UiTM pun ade masalah ni..student bijak2), HotSpot Shield and Tor..pengguna2 ni yang bijak pandai gini le..kita buat content filter dia pusing tang lain..ish2, tak baik..kerjaan bagi internet untuk buat kerja bukan untuk buat benda-benda tak berfaedah..rupanya ada satu solution bagus untuk semua software yang boleh bypass filter..iaitu Palo Alto Networks

Apa itu Palo Alto Networks
- Three unique identification technologies, App-ID, User-ID, and Content-ID, allow organizations to deploy Palo Alto Networks’ next-generation firewalls to enable the secure use of new applications while managing the inherent risks. These fine-grained policy management and enforcement capabilities are delivered at low latency, multi-gigabit performance with the company’s innovative Single Pass Parallel Processing (SP3) Architecture.

get more info about Palo Alto Networks at: Palo Alto Networks Website

Gambor SekitaR Forum Pengguna PCN MaMPU..





post signature

Tuesday, December 29, 2009

Crime Watch



(1) Today I passed by a building which has an ATM machine. There was an old man looking at me. Suddenly, he called me. He said he didn’t know how to read, so he gave me his ATM card and asked me to help him withdraw money from the ATM machine. I answered ‘NO! If you need help, ask the security to help you.’ Then he said ‘never mind…’ and continued to find other people to help him…
REMEMBER: ATM machines have CCTVs. If you help him he will later claim that you have robbed him or stolen his ATM card. Besides, his ATM card could be a stolen one. So please be careful of these tactics.

(2) Suddenly your house lights go off. From your window you find that your neighbours still have their lights. So you go out of your house to check the Meter Box. But once you open the door, a knife will be pointing at you and preventing you from closing it. This is when you will be robbed and injured.
REMEMBER: Even though your electricity suddenly goes off, DO NOT open your door immediately. Look around to see if there is anything unusual or if there is any noise around.

(3) This is another incident. You may have heard about it before; it is about a lady who saw a kid crying by the roadside. When she spoke to the kid, the kid told her he was lost and wanted her to take him home. The kid even gave her a paper with his house address. So she took him home. But when she rang the door bell, she had an electric shock. Later when she woke up, she was naked in an empty room.
REMEMBER: Being such a compassionate and helpful person might not be a good thing these days. Girls, please be careful. DON’T BE TOO KIND!

(4) One day, there was an old lady outside my house holding two packets of sweets. At first I thought she was our neighbour and wanted to give us these packs of sweets as a gift. But then when she spoke, I realise that she was foreigner. I could not understand what she was talking about. I guessed she must be asking for money. I sensed there was something wrong and immediately closed the door and ignored her. Later, I found she and an accomplice robbed someone else down the road.

(5) I was at the ATM machine to withdraw some money. Behind me, there was an old lady. She asked me whether I was able to withdraw my money because she said she had problem with the machine. Suddenly a small girl came up beside me. The small girl was tugging and squeezing in front of me. I thought she was just naughty and playful. But then, the small girl placed her hand inside the tray of the ATM machine where the money was being dispensed out; ready to take away my money. I sensed something wrong and immediately pushed her away. Later I realised that the small girl and the old lady worked hand in hand together. She was trying to steal my money while the old lady was trying to distract my attention by asking me questions!
REMEMBER: BE VERY CAREFUL when you are at an ATM machine and be alert. Look out for anyone suspicious around you!

(6) My parents are retired and stay at home most days. One afternoon, a young stranger went to their house and said his motorcycle had no more fuel and the petrol station was too far away, for him to push his bike there. So he asked my parents for an empty coke bottle to buy some petrol. He said he will pay RM2 for the bottle. So my mum gave one coke bottle to him. He really took out the money from his pocket, but it was a RM 100 note. He told my mum he had no small change and asked my mum to give him the change. Luckily my mum was smart. She just told him to take it for free.
REMEMBER: obviously that note is fake! Who would want to pay for RM2 for an empty coke bottle! It’s very OBVIOUS that that stranger was a trickster.

(7) This happened in Bali . A newly married couple was having their honeymoon at the hotel. When both were in the changing room, the wife suddenly went missing. The husband was very anxious and went around finding her. He asked the hotel staff to help him find her. Then he thought his wife was just playing hide and seek. So he went back and waited for his wife. After a few hours, he decided to call the police. Three weeks passed and there was still no news about his missing wife. So he went back and was very disappointed and sad. A few years later, he came back to Bali , to watch a ‘FREAK SHOW’ in an old house. He saw a dirty and rusty metal cage. Inside there was a lady without limbs. Her body including the face was full of scars. When he had a closer look at her face, he was shocked to find out that she was his missing wife caged there and used for begging.

(8) This happened in Shanghai . A few years ago, a lady reported to the police that her cousin sister was missing in the shopping complex. But after five years, one of her friends found her cousin sister begging at the road side on one of the streets in Bangkok , Thailand . The worst thing was that her cousin sister had no more limbs and her body was tied to a lamp post with a shackle (metal chain).

(9) Let’s just shorten this story. DO NOT open your house door when you hear the sound of a BABY CRYING! It might be a trap! Women in the house must be alert to this form of trick. The police said it is the work of a robber or murderer using the recording of a crying baby to attract your attention. This normally happens at night and when you are alone in the house.

(10) I read an email that was sent by my friend. Her friend, known as A, went to Luo Hu Commercial City with 2 friends, B and C. Luo Hu Commercial City is known as the Shenzhen counterfeit goods distribution center. There are many people there. It’s also near to the Shenzhen train station and Hong Kong ’s Luo Hu Port. C went to the toilet at the shopping centre while A and B waited outside. After waiting for a long, time they felt uneasy and went into the toilet to look for her. When they went in, there was nobody inside. Both were scared and they called C’s phone. There was no reply. So they reported to the police. The police asked them whether they had seen anybody suspicious going into the toilet. Both said there was none and it’s impossible to bring a person out of the toilet without them noticing! Then A remembered seeing a cleaner pushing a trolley in, and then coming out of the toilet. The police told them that were not the first time such a thing happened there. The police suspected a gang of criminals who were always attacking women in the the toilets of shopping complexes. They use cleaners to kidnap people to harvest their organs for sale.
REMEMBER: please be careful when using the toilet. Do not go to the wash room or toilet ALONE! Please at least have a partner with you.

(11) This happened in Klang , Malaysia . This afternoon (14/04/2009), while waiting for my husband in front of the bank ( MBB, Jalan Taiping, Klang), I saw a Malay lady bending down to throw some RM1.00 notes behind the tyre of a car parked in front of mine.

After throwing the notes, she knocked the car's window to tell him that he has dropped some money. Right after that, a man came knocking on my window, also telling me that I have dropped something.

Fortunately, I was not conned by them because I have witnessed what that Malay lady was doing. They came in a group of 4 (1 lady and 3 guys whom all look like foreigners; like the Arabian/ Moroccan type).They will rob you once you open your car door to check.

Dapat maklumat ni dari email one of my officemate..share with all my friends..be careful at anywhere..sharing is caring..

post signature

Monday, December 28, 2009

Today is My Birthday..


Happy Birthday!



Selamat Hari Lahir to me..hehee..allhamdulillah hari ni adalah tarikh bersejarah dalam hidup ku..tahun ni bersejarah skit sebab tarikh lahirku sama dengan umur ku tahun ni..bukan selalu jadi camni..sekali seumur hidup je..heheh..

Thanks a lots to myhubby sebab celebrate my birthday in advance malam sabtu aritu..yelah kena le celebrate awal sebab pagi semalam jam 7.30 pagi myhubby dah pun fly semula ke sabah..this year aku sambut besday kat semenanjung..setelah 4 tahun sambut besday kat sabah negeri di bawah bayu..sedih jugak coz at my special day myhubby tak ada di sini..tapi nak buat camne kena le kuatkan semangat..just my princess with me..celebrate ngan my family la..ape2 pun 12.00 malam tadi myhubby dah call from sabah to wish my birthday..tq,my lovely hubby..

semoga hari ulang tahun aku tahun ni membawa seribu rahmat dan keberkatan dalam hidupku..dah meningkat umur ku..semoga terus tabah dan sabar mengharungi dugaan dan cabaran hidup ini..harapan ku di hari bahagia ini semoga mylovely hubby cepat2 dapat surat utk transfer ke semenanjung..that is the greatest gift for my birthday..aminnn..kawan-kawan sama-sama doakan untuk ku..

Celebrate my birthday in advance at Secret Recipe Alamanda with my lovely hubby and princess..



post signature

Monday, December 21, 2009

Cuti-cuti Malaysia..

Sekadar gambar hiasan..he..he..he..


hehehe..esok sampai khamis aku cuti..mau bercuti bersama myhubby and my princess.. tahun lepas kami ke sandakan..tahun ni kami pilih semenanjung je coz myhubby pun dah outstation kat sini since last weeks..so, kami decide ke Melaka Bandar Bersejarah..farzana pun tak pernah sampai lagi ke negeri ni..

kami ke a famosa resort hotel..hope my princess seronok dapat bercuti..last year dia masih kecil bawak pi zoo pun bila tunjuk haiwan2..entah mane2 je dia pantang..ikut dia punya mood aje..ok..see later..

post signature

Thursday, December 17, 2009

Doa Akhir dan Awal Tahun

DOA AKHIR TAHUN HIJRAH
Doa Akhir Tahun dibaca 3 kali pada akhir waktu Asar atau sebelum masuk waktu Maghrib pada akhir bulan Zulhijjah. Sesiapa yang membaca doa ini, Syaitan berkata:
"Kesusahan bagiku dan sia-sia lah pekerjaanku menggoda anak Adam pada
setahun ini dan Allah binasakan aku satu saat jua. Dengan sebab membaca
doa ini, Allah ampunkan dosanya setahun"




DOA AWAL TAHUN
Doa Awal Tahun dibaca 3 kali selepas maghrib pada malam satu Muharram.Sesiapa yang membaca doa ini, Syaitan berkata :
"Telah amanlah anak Adam ini daripada godaan pada tahun ini kerana Allah
telah mewakilkan dua Malaikat memeliharanya daripada fitnah Syaitan".




Sempena awal muharam aku ingin mengucapkan selamat tahun baru hijrah kepada semua kawan-kawan dan pembaca blog..semoga kehadiran tahun baru membawa seribu rahmat dan berkat untuk kita semua..sama-samalah kita memperbaiki dan muhasabah diri..semoga pada tahun 1431H kita menjadi lebih baik dari tahun-tahun sebelum ini..tambahkan pahala dan ilmu untuk bekalan masa hadapan dan akhirat..

post signature

CURIOUS KIDS NEED TO BE TOUGH INSIDE




Childhood is a time of most rapid growth and dramatic changes. A child is experiencing his environment and it is also a time that brings fearful anticipation, as a child’s maturing immune system makes them more vulnerable to infections and other childhood diseases. That is why a fully functional and well-balanced immune system is important for a child’s health, and efforts should be made to help the child build up their immune system from a young age.

Semasa peringkat kanak-kanak, sistem pertahanan badan mereka masih terlalu baru, di mana sistem tersebut masih dalam proses belajar untuk mengenali bakteria, virus dan parasit yang berbahaya. Sistem pertahanan badan adalah senjata terbaik untuk melawan dari serangan. Matlamat utama kita sebagai ibu bapa bagi membantu anak-anak meningkatkan ketahanan atau kekuatan badan mereka bukan hanya memastikan mereka terhindar dari sebarang penyakit tetapi untuk mengurangkan kekerapan dari gangguan dan berlakunya penyakit.

Jadi dalam usaha kita memastikan kesihatan yang baik kepada anak-anak, kita tidak perlu risau sekiranya kadang-kadang anak kita terdedah kepada sebarang kuman kerana ianya membantu kepada peningkatan pertahanan badan anak kita.

As a parent, we must do something to help increase our child’s immune system. Di sini ada beberapa langkah-langkah yang boleh kita ambil bagi membantu meningkatkan sistem pertahanan badan anak kita antaranya:-

1.Tidur yang cukup
Ibu bapa perlu memastikan waktu tidur yang tetap kepada anak-anak. Kanak-kanak memerlukan tidur yang lebih berbanding orang dewasa. Apa yang dicadangkan, waktu tidur bagi bayi baru lahir ialah 18 jam sehari, kanak-kanak pra sekolah antara 11-13 jam sehari, manakala kanak-kanak peringkat rendah tidur 10-11 jam sehari. Kekurangan tidur boleh melemahkan sistem pertahanan badan kanak-kanak.

2.Healthy Meals
Feeding kids healthy foods can feel like an uphill battle sometimes, but it is not impossible. It just takes a little ingenuity, creativity and good modeling. Make sure we are preparing balanced meals with enough variety. Encourage our child to eat more protein which is found in lean meat (choose organic, grass fed for the highest quality and healthiest option), fish, eggs and beans and even better, try to give one teaspoon of cod liver oil every day, as it contains vitamins A and D and omega 3 essential fatty acids which will reduce infections. We also can make home made cookies and cakes with whole meal flour, oats, cold pressed oils, honey, dried fruits, and the powdered linseed, sunflower seed, sesame seeds and almonds.

3.Galakkan makan sayur-sayuran dan buah-buahan
Kita perlu menggalakkan anak-anak makan lebih banyak sayur-sayuran dan buah-buahan. Cuba amalkan agar kanak-kanak dapat mengambil sekurang-kurangnya 5 hidangan buah-buahan dan sayur-sayuran sehari. Ibu bapa boleh menyediakan jus buah-buahan seperti limau, kiwi atau strawberries yang kaya dengan vitamin C dan bioflavonoids. Selain itu, boleh juga galakkan anak-anak makan sayur-sayuran sepeti lobak merah, sayur saderi dan bayam. Buah beri contohnya, sangat kaya dengan anti-oksida dan sangat baik dalam meningkatkan sistem pertahahan badan kanak-kanak.


4.Encourage physical activity and enjoy nature

Give our child plenty of fresh air. Go for walks in the woods, country or parks. Let our child run, jump, dance and climb. Allow them to run barefoot on the grass and climb trees. Nature is an excellent immune stimulator and being exposed in a happy, healthy way does wonders to all aspects of our child's life. Exercise with them rather than just urge them to go outside and play, spare a time to ensure exercise is one of family weekend’s activity.

5.Encourage Hand Washing
Hand washing may not boost a child’s immune system directly, but it most certainly helps reduce stress on their bodies by reducing exposure to bugs. Hands are laden with germs, so make sure our kids wash often and with soap-teach them to lather while singing twinkle twinkle or happy birthday twice before rinsing.

6.Galakkan Minum Banyak Air Masak
Pastikan kanak-kanak minum air yang banyak setiap hari. Keperluan air sangat penting bagi mengelakkan kanak-kanak dari kehilangan air. Kandungan toksin dalam badan akan meningkat dan melemahkan sistem pertahanan badan jika kekurangan air dalam diet. Minum air sepanjang hari membantu kanak-kanak menyahtoksin secara semulajadi atau membuang racun dari badan.

Selain itu, bagi kanak-kanak meminum susu juga merupakan keperluan utama dalam diet mereka bagi memastikan keperluan kalsium dan zat-zat mineral diserap ke dalam badan bagi meningkatkan sistem pertahanan badan. Ibu bapa perlu pandai memilih jenama susu yang baik dan menyediakan zat-zat yang diperlukan dalam membantu sistem pertahanan badan kanak-kanak contoh susu Friso. "Minum susu, badan sihat otak pun cergas."

Sumber maklumat dari : http://www.ehow.com/how_4615488_boost-kids-immune-system.html dan http://macrobiotics.co.uk/familyhealth/childsimmunity.html.

Kepada sesiapa yang berminat boleh ke laman web friso..hadiah utama 3 Days 2 Nights holiday package for a family of 4 to Disneyland Hong Kong..seronoknya kalu dapat menang dan pastinya Nuffnang..http://www.nuffnang.com.my/frisogold/

post signature

Tuesday, December 15, 2009

FLYMAS.MOBI -AS EASY AS 1,2,3!

Perkhidmatan terbaru dari Malaysia Airlines iaitu Flymas.Mobi..memudahkan urusan anda dengan MAS pada bila-bila masa dan di mana sahaja di seluruh dunia semudah 1,2 dan 3. Apa yang anda perlukan hanyalah telefon mudah alih dengan capaian ke internet dan anda boleh menempah tiket ,mendaftar masuk, memilih tempat duduk mengikut keselesaan anda,mendapatkan maklumat mengenai status serta jadual penerbangan anda dan mengubungi pejabat MAS yang berdekatan...Jangan tunggu lagi..Cuba perkhidmatan ini sekarang di flymas.mobi

Jangan risau perkhidmatan flymas.mobi adalah PERCUMA. Pihak MAS menawarkan perkhidmatan percuma ini dengan mudah dan selesa untuk anda merancang perjalanan anda.The only costs you incur are the call charges levied under your mobile phone contract.

Bagaimana pula dengan bahasa penggunaan?
Anda boleh memilih untuk menggunakan bahasa Inggeris atau Bahasa Malaysia.

Ok, mari kita lihat dengan lebih lanjut perkhidmatan yang terdapat dalam flymas.mobi..

Book your flight for the cheapest fares available. You can also hold your booking and proceed to pay using a credit card. What’s cool, share your itinerary on social media with friends.


Dengan hanya satu klik, anda boleh memeriksa tempahan melalui SMS.Menggunakan telefon high-end(e.g. iPhone, Blackberry, Android devices)anda boleh memilih tempat duduk pilihan anda menggunakan mobile boarding pass.


Shove the computer and printer aside and go paperless! Board your flight with the boarding pass on your mobile.Mobile check-in is currently only applicable for all domestic flights departing from Alor Setar, Langkawi, Penang, Kota Bharu, Kuala Terengganu, Kuantan, Johor Bahru, Kuala Lumpur, Kota Kinabalu, Kuching, Sandakan, Tawau, Miri, Sibu, Bintulu, Labuan.All flights from Kuala Lumpur to Singapore.All flights from Singapore to Langkawi, Penang, Kuala Lumpur, Kuching and Kota Kinabalu.


Find out if your flight is on time quickly and easily with the real-time flight information status facility.


Check the latest flight arrival and departure times, and choose a flight straight away with the booking details pre-filled.


Dapatkan maklumat dan lokasi pejabat MAS berdekatan di seluruh dunia dengan menggunakan Google Maps.Malaysia Airlines Call Centre
Within Malaysia: 1 300 88 3000
International: +603 7843 3000


Jika ada barang-barang yang hilang, anda boleh memeriksa serta merta barang-barang yang hilang dari mana sahaja di dunia menggunakan telefon mudah alih.


Bargains that go wherever you go. Enjoy huge savings with exclusive mobile-only deals and offers offered daily.

Is our data safe if using fylmas.mobi?
Your personal data is handled in accordance with the latest security standards and with statutory requirements. You can use the mobile portal even without cookies. If you don't want any cookies created, just choose the appropriate setting in your mobile browser under 'Options'.

Jadi apa tunggu lagi,ambil peluang ini..gunakan perkhidmatan flymas.mobi..Malaysia Airlines is more accessible to you at any time and any location around the world."Carry Malaysia Airlines in your pocket with MHmobile"

For more information about flymas.mobi..just browse to: http://flymas.mobiThanks a lots to Nuffnang for this opportunity.

post signature

video

Monday, December 14, 2009

Rindu Cintaku



Sungguh tak sangka setelah jenuh aku mencari dapat gak baca buku ni..kebetulan masa pulang bukan mg lepas ke perpustakaan ada lak buku ni..so, ape lagi pinjam ar..dah lama aku cari buku ke-3 ni diaorg kata kesinambungan ombak rindu dan cinta tiada akhirnya..cari kat kedai buku asyik tak jumpa je..

"Cinta ini tak akan terhakis, cuma kealpaan yang mengguris"


Sinopsis belakang buku:-

Izzah tercari-cari ketika dirinya hilang ingatan. Mimpi-mimpi ngeri tentang suaminya berkunjung datang dalam kotak minda menambah kekeliruan, menjadikan dia kedinginan dalm cinta Hariz yg sentiasa membara. Izzah pulih saat konflik memuncak dan dia tak berdaya untuk menggalas beban yg membelenggu hati bila cinta suami ditagih insan lain walau maruah menjadi taruhan.

Hariz yang keresahan terus dilanda tsunami permasalahan. Neraca karma beralun ganas melibas keegoaannya. Hariz hilang punca, hilang kuasa dan hilang Izzah. Namun, membuang cintanya pada isteri tercinta tidak pernah wujud dihatinya walau dalam keterpaksaan.

Andainya mampu ditebus kesilapan, apakah harga yg perlu dilunaskan? Rumahtangga? Cinta tak kesampaian? Kesetiaan? Maruah? Atau..Nyawa?..


Emm, novel ketiga ni cam tak berapa seronok sangat..macam2 konflik yang berlaku dalam rumah tangga Izzah dan Hariz..dan dapat tahu kemuncak kisah Izzah dan Hariz ape2 pun puas hati le sebab akhirnya tau gak ending cerita ni..pada kengkawan yang belum baca boleh la cuba dapatkan novel ni di pasaran harganya 23.90

Apa pun bagi aku Ombak Rindu still the best..dah dekat 10 kali aku baca tak pernah jemu..hehehe..memang best novel tu..



post signature

Friday, December 11, 2009

Tidur



Tadi dok transfer2 gambo..terjumpa gambar ni..gambar my lovely princess ni diambil kat lapangan terbang antarabangsa kota kinabalu pada 10/05/2008..lepas 11 hari selamat dilahirkan..my lovely princess naik kapal terbang untuk sambung pantang kat putrajaya..masa ni tidur je keje my princess biasa le baby dalam pantang kan..teringat peristiwa stewardess terjatuhkan belt sikit je lagi nak kena my princess..nasib baik tak kena..kalu tak leh saman dia tu..my princess nangis gak..sebab terkejut..sebabkan takut stewardess tu siap bagi mainan kat farzana..hehehe..

Topik utama pasal tidur..farzana dah makin besar 1 tahun 7 bulan..masa tidur siang tengok dah makin kurang..kekadang 2-3 jam aje..selebihnya dok main aje..malam aku cuba displinkan dia tidur before 10.00 p.m..sebelum tido farzana mesti salam semua orang dalam umah..sangat comel je..tidur yang cukup sangat perlu lagi2 bagi kanak-kanak yang sedang membesar macam farzana..tidur yang cukup dapat membantu bagi meningkatkan sistem pertahanan badan..manakala sistem pertahanan badan pula adalah senjata utama bagi melawan sebarang penyakit..

Sharing is caring..


post signature

Tuesday, December 8, 2009

RAHSIA PEMAKANAN GENIUS-GENIUS ISLAM





Formula pemakanan genius-genius Islam silam yang menjadi rahsia keajaiban daya intelek mereka. Formula ini terpendam di dalam kitab-kitab tradisional dalam bahasa Arab. Tersembunyi dari pengetahuan orang Arab dan umat Islam sendiri. Namun akhir-akhir ini ada usaha-usaha untuk mengetengahkan kembali kepada umum.

Sekarang semacam ada kecenderungan di kalangan ilmuan Islam dan bukan Islam untuk mengkaji dan menguji keabsahan formula ini. Ini didorong oleh penemuan-penemuan saintifik yang membuktikan kebenarannya, khususnya terhadap susu, madu dan telur. Berikut adalah formula pemakanan genius-genius Islam yang telah terbukti berupaya meningkatkan kepintaran dan kekuatan daya ingatan:

1)MADU
Madu adalah makanan yang sangat berkhasiat. Al-Quran mengiktirafkannya sebagai "shifa" iaitu penyembuh penyakit. Manisan madu digelar "Raja Ubat", dapat menyembuh kebanyakkan penyakit. Ia adalah makanan untuk kesihatan keseluruhannya. Ia mengandungi pelbagai jenis vitamin, mineral, protein, antiseptik dan enzim yang meningkatkan ingatan dan kecerdasan mental individu. Madu juga mengandungi pelbagai zat galian yang penting seperti kalsium, sulfur, fosforus, zat besi, karbon, magnesium, potassium (kalium), kuprum, silika, klorin, mangganese dan belerang untuk memupuk tenaga dan kesihatan fizikal-mental.
Rasullullah s.a.w bersabda, "Siapa ingin hafal, hendaklah ia minum manisan madu".
Madu didapati berkesan untuk merawati penyakit - penyakit mental di mana ia boleh menghindarkan kepenatan kerja otak seperti berfikir, membaca, merancang dan bermesyuarat.

CARA MINUM: 2 sudu teh pada waktu pagi dan malam.
PANTANG: Jangan makan tembikai semasa menggunakan madu. Sangat merbahaya!

2)KISMIS
Mengandungi zat besi yang amat diperlukan untuk membina darah bagi memastikan bekalan oksigen yang mencukupi untuk disalurkan ke otak. Kekurangan oksigen menyebabkan seseorang mudah mengantuk, pelupa, lembab dan mengalami kelemahan dalam berfikir.

CARA MAKAN :
Menghadap Kiblat
Baca "Bismillah" dan selawat ke atas nabi (3 kali)
Baca doa penerang hati
Makan secara kemam seperti makan gula-gula. Tidak berkesan jika dikunyah seperti makan kacang.
Makan sebiji-biji sebanyak 21 biji setiap hari.

3)SUSU SEGAR
Susu berguna untk kesihatan otak, mempertajamkan ingatan, membekalkan tenaga mental dan fizikal. Susu mengandungi tiga unsur semulajadi iaitu keju, lemak dan air yang amat diperlukan untuk pertumbuhan badan dan otak.
Susu adalah makanan yang paling lengkap dan berkhasiat. Ia mengandungi enam kelas makanan yang amat diperlukan oleh tubuh iaitu karbohidrat, lemak, protein, semua jenis vitamin, mineral dan air. Ia berkhasiat untuk merawati kesihatan umum dan merupakan penawar kelupaan yang berkesan. Rasullullah s.a.w menerangkan susu boleh menguatkan belakang, menambahi akal, memperbaiki penglihatan dan menghindari penyakit lupa. Susu yang terbaik untuk ketajaman minda ialah susu kambing, biri - biri dan lembu yang segar. Susu hidup lebih berkhasiat dari susu debu.

CARA MINUM :
i) Sekurang-kurangnya segelas pada sebelah pagi dan malam
ii) Baca "Bismillah" dan doa minum susu seperti yang dibaca oleh Rasullullah s.a.w

4)TELUR
Bermanfaat untuk menambah kekuatan otak, badan dan menjaga kesihatan keseluruhannya. Ahli - ahli kesihatan mengakui ia merupakan makanan yang lengkap dan berkhasiat. Ia mengandungi protein, mineral, vitamin, kalsium, kuprum, magnesium, fosforus, kalium, sulfur, natrium, klorin, zat besi, air, choline dan bahan ekstraktif.
Sabda Nabi sa.w, "Sesungguhnya seorang Nabi a.s mengadu kepada Allah (kerana dia) lemah badan. Maka Allah s.w.t memerintahkannya supaya memakan telur".
Telur terutama telur kuning, berupaya mengatasi masalah kelemahan tenaga fizikal dan minda sekaligus. Telur yang terbaik ialah telur ayam kampung dan yang masih baru.

5)HALIA
Ianya sangat mujarab untuk gejala kelupaan. Ia boleh dimakan mentah atau dibuat halua. Halua ialah halia yang dijadikan manis - manisan dengan merebus dan mencampurkannya dengan gula.

CARA MAKAN : Dimakan sedikit sahaja pada waktu pagi.

6)LIMAU OREN
Berkhasiat untuk mengemaskan urat-urat jantung dan menambah kekuatan fikiran menurut hadis Nabi s.a.w. Limau - limau jenis lain juga elok untuk diamalkan.

7)BUAH DELIMA
Untuk penerang hati. Sabda Nabi s.a.w, "Barangsiapa yang memakan buah delima keseluruhannya, sesungguhnya Allah menerangkan hatinya selama 40 hari."

8)DAGING BURUNG MERPATI
Ianya banyak digunakan oleh bijak pandai Islam dan Melayu dahulukala. Ia mengandungi protein, lemak, kalsium, fosforus dan kalori. Sangat efektif untuk meningkatkan kecerdasan terutama kanak - kanak. Kaedah ini sangat popular dan berkesan. Kanak - kanak yang diberi telur burung merpati didapati dapat bercakap lebih awal dari kebiasaannya.

9)OTAK AYAM
Boleh dibuat sup dan dicampur dengan halia. Otak ayam yang segar juga boleh dibuat penawar sementara bagi gigitan ular. Perlu diamalkan memakannya.

10)DAGING AYAM
Berbanding dengan semua jenis daging, ayam dianggap mengandungi kadar zat pemakanan yang paling tinggi. Daging ayam betina dara terutamanya berkhasiat meningkatkan prestasi otak dan membaiki darah. Abu Musa r.a meriawayatkan bahawa Nabi s.a.w memakan daging ayam betina.

11)DAGING BIRI-BIRI
Menambah darah, sesuai untuk orang aktif dan bekerja berat serta dapat meningkatkan kekuatan hafazan.

12)HATI
Terutamanya hati ayam dan lembu. Mengandungi pelbagai jenis vitamin dan bermanfaat untuk kesihatan mental dan fizikal.

13)KEKACANG
Beberapa jenis kacang seperti gajus, berangan, kacang soya, pistachio dan lain-lain.. Kacang pistachio dipercayai sangat efektif untuk meningkatkan kecerdasan terutamanya kanak-kanak. Memakan kacang pistachio merupakan amalan pemakanan seorang pelajar genius berbangsa Melayu yang tinggal di Melaka. Kekacang mengandungi nilai protein yang tinggi.

14)BUAH BADAM
Untuk meningkatkan kecerdasan.

15)ZA'FARAN : KOMKOMA (CROCOS SATIVUS)
Sejenis bahan berambu merah. Dimakan sedikit sahaja. Dijual di kedai-kedai runcit India dan sesetengah kedai runcit Melayu.

16)KEMENYAN PUTIH (kemenyan serani/luban/ kundar)
Ditumbuk halus-halus dan dimakan dengan gula.

17)BUNGA KOBIS
Terdapat sejenis asid amino untuk tenaga mental.

18)BUNGA CENGKEH
Ditumbuk sehingga halus lalu diamakn sedikit sahaja.

19)LABU
Berfaedah menambahkan keupayaan fikiran dan akal.
Sabda Nabi s.a.w., "Makanlah labu kerana ia mencerdaskan akal". Baginda juga berkata, "Jika kamu membuat sup (atau kuah), dianjurkan memasukkan labu ke dalamnya kerana ia menambahkan kemampuan fikiran dan akal.

20)BUAH KEDEKAI (MAJALAWI)
Menguatkan hafalan dan menguatkan kekuatan badan.

21)MINYAK SAPI
Dimakan terus atau dicampurkan dengan masakan dalam kuantiti yang kecil.

22)SAYUR-SAYURAN DAN BAUH-BUAHAN SEGAR
Juga membantu meningkatkan akal dan memori

post signature

Monday, December 7, 2009

My Weekend

Makan Pizza Hut





Gambo Pengantin Azim & Liza



Sabtu lepas aku ikut my parents ke sg buloh..2 minggu kami tak balik ke sana..sabtu my mum nak belanja makan pizza..my youngest brother nak sangat makan pizza..seronok tengok aksi farzana..maybe sebab dah nak jam 1.00 dia sangat lapar..dok pandang sane sini tertanya2 bila makanan nak sampai..bila makanan sampai punyalah ceria seronok bukan main..then, elok aje dia duduk kat baby seat tak ada sibuk2 nak bangun..

Lepas makan pizza beli barang skit kat the store..then, balik le ke umah kami di sungai buloh..

Ahad kami menghadiri jemputan jiran kami yang buat majlis kenduri menyambut menantu..kawan masa sekolah2 dulu jugak..Tahniah kepada En. Rahman dan Cikgu Hamidah sebab terima menantu sulung..dan kepada pengantin Azim dan Liza..selamat pengantin baru semoga berkekalan ke akhir hayat..petang lepas kenduri kami balik ke putrajaya..

post signature

Sunday, December 6, 2009

Tahniah to Kak Rusalbiah





Allhamdulillah, kak sal dha pun selamat melahirkan anak nya pada ahad lepas..secara caesarans..berat baby 3.40kg..baby boy..

Selamat berpantang kepada kak sal, tabahkan hati hadapai dugaan hidup ini..semoga kehadiran Mohd Irshad akan menyerikan dan menbawa seribu rahmat dalam kehidupan kak sal..insyaallah, bila kak sal dah balik ke semenanjung aku akan pergi melawat dia dan baby nya..

post signature

Friday, December 4, 2009

My Lunch

Ari ni tukar selera skit..lunch makan western food actually tak plan pun nak makan this food tapi masa pergi kafe tadi kedai order2 ramai orang malas nak tunggu lama-lama so last2 decide tukar selera la ari ni makan chicken chop..yummy2..sangat sedap harga boleh tahan le RM 7.00 yang best black pepper sauce dia memang sedap..jangan telan air liur..hehee..



post signature